Dobrze wiemy, jak ważne jest prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych. Proceder ten pomoże w zachowaniu dłuższej świeżości naszych zakupów, oraz żywność się nam nie zmarnuje. Kluczowym urządzeniem jest tutaj lodówka, do której w zasadzie mamy zbyt wielkie zaufanie, wkładając do niej wszystko z zakupowego worka. Jednak postępując w ten sposób, nie zawsze działamy na korzyć witamin i minerałów zawartych w np. warzywach i owocach. Aby nam trochę pomóc poniżej zamieszczam listę produktów, których nie warto od razu wkładać do lodówki.
BŁĄD No 1. Pomidory – zamknięte w zimnym powietrzu, tracą cały swój smak i aromat. Idealna jest dla nich temperatura 10-12 stopni. Ewentualnie możemy je przechowywać, bez przykrycia w koszyku.
BŁĄD No 2. Czosnek – najlepiej przechowywać w suchym miejscu, oraz nie zamykać.
BŁĄD No 3. Cebula – podobnie jak czosnek, dla swojej żywotności i świeżości potrzebuje suchego powietrza.
BŁĄD No 4. Ziemniaki – najlepiej przechowywać w torbach papierowych, lub lnianych.
BŁĄD No 5. Avokado – aby nie zahamować procesu dojrzewania, proponuje przechowywanie go na zewnątrz.
BŁĄD No 6. Bazylia – w lodówce zioło to, bardzo szybko pochłonie zapachy innych produktów.
BŁĄD No 7. Kakao/Czekolada wsadzona do lodówki, pochłania zapachy innej żywności.
BŁĄD No 8. Arbuz – niestety w zimnie traci przeciwutleniacze.
BŁĄD No 9. Dynia – podobnie jak arbuz, włożona do lodówki może stracić swoje właściwości.
BŁĄD No 10. Cytrusy – spokojnie zachowają swój aromat i soczystość, na szafce kuchennej.
BŁĄD No 11/12/13/14. Banany, Kiwi, Brzoskwinie, Śliwki – na zewnątrz nie stracą swoich witamin
BŁĄD No 15. Kawa – w zimnym powietrzu, pozbędzie się smaku, a do tego pochłanie zapachy dookoła.
BŁĄD No 16. Oliwa z oliwek – ale o tym piszą na opakowaniu 😉
BŁĄD No 17. Ogórek – kolejny produkt, który w warunkach chłodniczych traci swój aromat i smak. Dlatego lepiej go położyć w koszyczku, obok pomidorów.
To na razie tyle, a może wy chcecie dodać jeszcze jakiś punkt? Śmiało, zapraszam do komentarzy



