Coś na ząb

DARY NATURY – WARZYWA

Styczeń 20, 2016

 dnsgv3

Wszyscy dobrze wiemy, że warzywa to prawdziwe dary od natury. Ich spożywanie niesie za sobą cały wachlarz cnót i zalet. To one bowiem są bogate w różnego typu witaminy i mikroelementy które poprawiają na szeroki sposób nasz stan zdrowia, umysłu, urody i psychiki. Niegdyś wiedzę tą wykorzystywały nasze prababcie – łącząc walory lecznicze z upiększającymi- i ze skrojonych jarzyn przygotowały jednocześnie obiad oraz maseczkę.

Dziś ponieważ czasy się trochę pozmieniały i “zpestycydowały”- zielenina, sprzedawana na masową skale raczej rzadziej niż częściej posiada aż tyle dogodności co kiedyś. Nieaktualna jest również informacja do której wciąż wiele „dietetyczek” się odnosi, że należy spożywać 5 porcji warzyw. Otóż z duchem czasu, liczba ta się niemal podwoiła i aby odnieść ten sam skutek należy konsumować minimum 9 racji.

Dodatkowo dobrze by było skupiać się na sezonowych jarzynach, które wówczas zawierają dużo więcej witamin niż te hodowane poza ich ulubioną porą roku.

A ponieważ mamy początek kalendarza, możemy rozpocząć cykl podpowiedzi “DARY NATURY” =)

Tak więc zaczynam zdrowe kucharzenie =)

CAŁOROCZNE DARY NATURY

gruszki, jabłka, brukiwe, buraki, cebula, czosnek, biała kapusta, czerwona kapusta, marchew, fasola, pietruszka, por, seler, ziemniak, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pieczarki

 

ZIMOWE DARY NATURY (styczeń, luty, marzec)

jarmuż, topinambur, pasterniak, brukselka