Bez kategorii | weekendowe gotowanie

Weekendowe Gotowanie: bezglutenowe tartinki z curdem cytrynowym i bezą

Marzec 10, 2017

Zauważyłam, że w okresie jesiennym, w internecie panuje moda na zwalczanie październikowej chandry zdrowymi słodyczami =) Dlatego dziś w „Weekendowym Gotowaniu” i taki przepis znajdziecie ;P Nadleciał on do mnie od Magdy i Kuby, Autorów bloga „Dama i Łotr” 🙂

Ten przepis na kruche ciasto jest tak delikatny po upieczeniu, że tartinki wydają się bardzo lekkie i puszyste.

SKŁADNIKI
CIASTO (na 10 tartinek)
•    50 g mąki ziemniaczanej
•    30 g mąki ryżowej
•    30 g mąki kukurydzianej
•    20 gram mąki migdałowej*
•    30 gram mąki gryczanej
•    1 żółtko
•    1 łyżka oleju kokosowego/oliwy
•    70 g masła**
•    1 łyżki cukru pudru
•    odrobina soli
*Gdy nie posiadasz mąki migdałowej, możesz użyć 50 g mąki gryczanej.
** Jeśli nie tolerujesz laktozy, użyj specjalnego masła. Wtedy tartinki będą bezglutenowe i bez laktozy.

CURD CYTRYNOWY
•    3 cytryny
•    skórka z 1 cytryny
•    2 jajka
•    1 łyżka masła
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej
•    70 g ksylitolu/cukru
BEZA
•    2 jajka
•    100 g cukry/ksylitolu


PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą. Pamiętaj, aby masło miało pokojową temperaturę, wtedy szybciej zagnieciesz ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Na 1 godzinkę.
A teraz curd: Zetrzyj skórkę z 1 cytryny i wyciśnij sok ze wszystkich cytryn. Wstaw na palnik i zacznij gotować. Do soku dosyp cukier i masło. Gdy zacznie bulgotać, dodaj mąkę ziemniaczaną. Jajka roztrzep i wlewając je (zostaw około 1/4) energicznie zamieszaj i zdejmij z ognia. Wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników.
Wyjmij ciasto z lodówki. W zależności czy chcesz zrobić jedną tartę czy małe tartinki – rozdziel sobie ciasto. Przepis ten jest na tartinki, dlatego weź 1/3 masy. Z racji tego, że jest to bardzo kruche ciasto połóż je między 2 foliami spożywczymi i rozwałkuj. Wtedy lepiej będzie je przekładać na tartinki. Gdy pieczesz tartę, po prostu rozwałkuj całe ciasto. W razie potrzeby podsypuj wałek lub stolnicę, najlepiej mąką ryżową. Piekarnik nastaw na 190 stopni i piecz tartinki przez 15 minut. Pamiętaj o nakłuciu tartinek widelcem, a  na wierzch ułóż pergamin i zasyp ryżem lub fasolą. Każdą tartinkę z osobna trzeba „zapergaminować” z obciążeniem.
Uf! Połowa za nami. I to ta trudniejsza, więc teraz możesz sobie nalać kieliszek wina lub zaparzyć ulubioną kawę! Po 15 minutach, ściągnij papier i piecz jeszcze przez 10 minut.

Wyjmij tartinki z piekarnika, poczekaj chwilę, aż ostygną i nałóż curd. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
Przyszła pora na bezę. Jajka ubij na pianę, a gdy zauważysz, że coś już piana sztywnieje, dodawaj po łyżce cukru/ksylitolu. Oczywiście cały czas miksując. Wyłóż na tartinki. Możesz użyć cukierniczego rękawa lub użyj łyżką. A, żeby beza się udała, najlepiej trzymać się kilku zasad. Metalowe naczynie, czyste i suche oraz szybkość wykonania, bo beza łapie wilgoć.
Piecz przez 20 minut. a następnie, ustaw piekarnik na 60 stopni z termoobiegiem i pozostaw tam tartinki jeszcze przez 15 minut.

Delikatności

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *