weekendowe gotowanie przepis
weekendowe gotowanie

Weekendowe Gotowanie: NIEDZIELNA POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z ROZMARYNEM, PODANA Z PUREE Z GROSZKU I MARCHEWKI

Marzec 22, 2017

Dziś w „Weekendowe Gotowanie” kolejny przepis Magdy i Kuby, Autorów bloga „Dama i Łotr”:

Polędwiczka w ten sposób jest mistrzowska i zadowolicie podniebienia osób trochę starszej daty, dlatego nazywam ją „niedzielną”.

SKŁADNIKI
•    dwie polędwiczki wieprzowe po około 150g każda
•    łyżka ostrej francuskiej musztardy Dijon
•    łyżka miodu
•    dwie łyżki oliwy
•    świeży rozmaryn
•    dwa ząbki czosnku
•    sól
•    pieprz
•    śmietana 30% (do sosu)
•    50 ml białego wina

Puree z groszku
•    300g mrożonego groszku

•    kilka listków mięty
•    łyżka masła
•    trochę śmietany 30%

Puree z marchewki
•    5 średnich marchewek
•    1 średni ziemniak (da lepszą konsystencję)
•    łyżka masła
•    kilka listków natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE
________________________________________
Polędwicę obieramy z błon. W miseczce mieszamy musztardę, miód, oliwę, świeży rozmaryn, dwa rozgniecione ząbki czosnku z niewielką ilość soli i pieprzu. Obtoczcie dokładnie polędwiczki w marynacie. Na stole rozciągnijcie sobie kawałek folii spożywczej, połóżcie na niej polędwiczki  i ciasno zawińcie. Polędwiczki lądują w lodówce na około 3-4 godziny (niedzielna akcja), a najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Polędwiczkę trzeba na początku obsmażyć i następnie dopiec w piekarniku. Ustawcie piekarnik na 180 stopni. Nagrzejcie patelnię, dodając trochę oliwy do smażenia lub masła klarowanego (daje fajny aromat). Obsmażcie polędwiczki z każdej strony przez około 5-6 minut (w zależności od ich grubości), kilka razy przewracając. Pamiętajcie, że w marynacie jest miód i łatwo o jego skarmelizowanie, a co za tym idzie – przypalenie mięsa. Nie chcemy tego. Czosnek dodajcie na ostatnie 4 minuty smażenia, również nie chcemy, żeby się spalił, bo wszystko pójdzie do kosza.
Po smażeniu możecie go wyrzucić, nie jest nam potrzebny. Przełóżcie polędwiczki do naczynia żaroodpornego i włóżcie do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
W tym czasie na patelni, na której zostały pozostałości po mięsie, wlejcie wino, śmietanę oraz dodajcie listki rozmarynu, sól i pieprz. Zagotujcie to wszystko, mieszając od czasu do czasu.
Po wyjęciu polędwiczek z piekarnika w naczyniu żarodoopornym zostanie trochę soku i tłuszczu – sam smak, dodajcie go również do sosu na patelni.
Dajcie polędwiczkom odpocząć kilka minut i można kroić. Będą bardzo soczyste.
A teraz dodatki:
W jednym garnku w osolonej ugotujmy do miękkości groszek. Po około 12 minutach gotowania groszek powinien być dobry. Odcedzamy, czekamy, aż trochę przestygnie i blendujemy na gładką masę, dodając listki mięty masło oraz sól
i pieprz do smaku.
Obierzmy i pokrójmy marchewkę oraz ziemniaka. Gotujemy do miękkości, trochę to potrwa, bo marchewka jest dość oporna. Musicie jej dać jakieś 25 minut.
Odcedzamy, czekamy, aż chwile ostygnie i tak jak w przypadku puree z groszku – blendujemy, dodając masło, natkę pietruszki, sól i pieprz. Gdyby konsystencja była za rzadka, możecie dodać trochę mąki kukurydzianej.
Smacznego!

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *