weekendowe gotowanie

Weekendowe gotowanie: PIZZA SŁONECZKO

Luty 27, 2016

pizza słoneczko_01

Wracam po krótkiej przerwie i od razu zabieram się do gotowania 🙂 Wekendowe gotowanieTym razem kucharzymy wg przepisu nadesłanego przez  Ewe – BaBy w kuchni

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

650 g mąki

10 g suchych drożdży

30 ml oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

300 ml wody

dodatkowo: kminek lub czarnuszka

WYKONANIE:

1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastycznie i nie kleić się do rąk.

2. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy całość folią lub ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce – na około 1-1,5 godziny.

pizza słoneczko_03

SKŁADNIKI

Nadzienie Mięsne

350 g mięsa mielonego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 mała marchewka

1/2 pora

2 łyżki passaty pomidorowej

150 g sera mozzarella

sól, pieprz, ulubione zioła (np. bazylia, oregano, czubryca zielona)

WYKONANIE:

1. Cebulę i czosnek siekamy drobno i rumienimy na patelni na maśle klarowanym albo oliwie. Dodajemy pokrojonego drobno pora, obraną i startą marchewkę i znów chwilę podsmażamy.

2. Warzywa przesuwamy na bok patelni i dokładamy mięso mielone – obsmażamy je dokładnie. Chwilę smażymy całość, mieszając wszystkie składniki.

3. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodajemy 2 łyżki passaty.

pizza słoneczko_02

SKŁADNIKI:

Nadzienie szpinakowe

400 g szpinaku (może być mrożony)

200 g twarogu

1 jajko

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

WYKONANIE:

1. Szpinak rozmrażamy na głębokiej patelni. Jeśli mamy świeży szpinak, to wrzucamy listki (w całości lub posiekane) na patelnię i podsmażamy, aż zmiękną.

2. Zdejmujemy szpinak z ognia, dodajemy jajko i twaróg, doprawiamy i mieszamy do połączenia składników.

ZŁOŻENIE CAŁOŚCI:

1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Nadzienie mięsne wykładamy na środek ciasta, posypując je porwaną na kawałki mozzarellą.

3. Nadzienie szpinakowe układamy na kształt obręczy dookoła, zostawiając pustą przestrzeń przy krawędzi ciasta i wokół nadzienia mięsnego.

4. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy również na kształt koła i nakładamy na farsze. Dociskamy ciasto przy brzegach, sklejając oba kawałki (można docisnąć ciasto widelcem).

5. Na środku kładziemy (denkiem do góry) miseczkę o średnicy większej niż koło utworzone przez mięsny farsz – i dociskamy ją do spodu ciasta.

6. Nacinamy ciasto dookoła ostrym nożem co kilka centymetrów. Utworzone promyki/płatki wywijamy tak, żeby farsz szpinakowy był na górze.

7. Usuwamy miseczkę. Teraz można posmarować ciasto jajkiem rozrobionym z łyżką mleka.

8. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut – do zrumienienia.

Autor: Ewa – BaBy w kuchni (http://baby-w-kuchni.blogspot.com)

pizza sloneczko gif

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

Only registered users can comment.

  1. To jak to danie się prezentuje mnie osobiście zachwyca. I nic ani nikt nie powstrzymałby mnie przed jego spróbowanie. Choć nie jest jedna rzecz – szkoda byłoby mi psuć to małe dzieło. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *