Wracam po krótkiej przerwie i od razu zabieram się do gotowania 🙂 Tym razem kucharzymy wg przepisu nadesłanego przez Ewe – BaBy w kuchni
SKŁADNIKI:
Ciasto:
650 g mąki
10 g suchych drożdży
30 ml oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
300 ml wody
dodatkowo: kminek lub czarnuszka
WYKONANIE:
1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastycznie i nie kleić się do rąk.
2. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy całość folią lub ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce – na około 1-1,5 godziny.
SKŁADNIKI
Nadzienie Mięsne
350 g mięsa mielonego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1/2 pora
2 łyżki passaty pomidorowej
150 g sera mozzarella
sól, pieprz, ulubione zioła (np. bazylia, oregano, czubryca zielona)
WYKONANIE:
1. Cebulę i czosnek siekamy drobno i rumienimy na patelni na maśle klarowanym albo oliwie. Dodajemy pokrojonego drobno pora, obraną i startą marchewkę i znów chwilę podsmażamy.
2. Warzywa przesuwamy na bok patelni i dokładamy mięso mielone – obsmażamy je dokładnie. Chwilę smażymy całość, mieszając wszystkie składniki.
3. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodajemy 2 łyżki passaty.
SKŁADNIKI:
Nadzienie szpinakowe
400 g szpinaku (może być mrożony)
200 g twarogu
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
1. Szpinak rozmrażamy na głębokiej patelni. Jeśli mamy świeży szpinak, to wrzucamy listki (w całości lub posiekane) na patelnię i podsmażamy, aż zmiękną.
2. Zdejmujemy szpinak z ognia, dodajemy jajko i twaróg, doprawiamy i mieszamy do połączenia składników.
ZŁOŻENIE CAŁOŚCI:
1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Nadzienie mięsne wykładamy na środek ciasta, posypując je porwaną na kawałki mozzarellą.
3. Nadzienie szpinakowe układamy na kształt obręczy dookoła, zostawiając pustą przestrzeń przy krawędzi ciasta i wokół nadzienia mięsnego.
4. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy również na kształt koła i nakładamy na farsze. Dociskamy ciasto przy brzegach, sklejając oba kawałki (można docisnąć ciasto widelcem).
5. Na środku kładziemy (denkiem do góry) miseczkę o średnicy większej niż koło utworzone przez mięsny farsz – i dociskamy ją do spodu ciasta.
6. Nacinamy ciasto dookoła ostrym nożem co kilka centymetrów. Utworzone promyki/płatki wywijamy tak, żeby farsz szpinakowy był na górze.
7. Usuwamy miseczkę. Teraz można posmarować ciasto jajkiem rozrobionym z łyżką mleka.
8. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut – do zrumienienia.
Autor: Ewa – BaBy w kuchni (http://baby-w-kuchni.blogspot.com)




Miło nam tu gościć! Mam nadzieję, że słonko będzie smakowało 🙂
Pozdrawiam!
Dziękuje, że dołączyłaś do temu Our Happy Life 🙂 Pizze uwielbiam, pycha 😉 Pozdrawiam
To jak to danie się prezentuje mnie osobiście zachwyca. I nic ani nikt nie powstrzymałby mnie przed jego spróbowanie. Choć nie jest jedna rzecz – szkoda byłoby mi psuć to małe dzieło. 😉
to prawda, ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem 😉