weekendowe gotowanie

Weekendowe gotowanie: Zielone szpinakowe naleśniki jaglane z truskawkami

Sierpień 11, 2016

Dziś w „weekendowym gotowaniu”, przepis nadesłany przez Anie Wojtyna, właścicielkę bloga kesycodziennosci.pl – smacznego 😉

Składniki na ok 12 sztuk:

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki jaglanej lub pół na pół z pszenną
  • ok 125 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (ok 80 g po rozmrożeniu i odciśnięciu na sitku)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego (opcjonalnie)

 

Farsz:

Poza tym:

 

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie mieć ładniejszy kolor.
  2. Ciasto możesz zrobić na dwa sposoby: zmiksować mikserem lub blenderem. W pierwszej opcji konieczne jest zmiksowanie szpinaku blenderem, aby był jak najbardziej gładki. W misie miksera zaś wsyp suche składniki, dodaj jajka i mleko. Zmiksuj. Dodaj szpinak i ponownie zmiksuj. Wlej wodę gazowaną i jeszcze raz zmiksuj, do połączenia.
  3. Przy drugiej opcji wrzuć rozmrożony szpinak i wlej mleko. Zmiksuj do rozdrobnienia szpinaku. Potem dodaj resztę składników i zmiksuj do połączenia. Ja robiłam pół na pół, bo zapomniałam o wcześniejszym zblendowaniu szpinaku i ciasto nie było równomiernie zielone. Przelałam więc partiami do malaksera i zmiksowałam, a potem dałam do nowej miski. 🙂
  4. Gotowe ciasto odstaw na 15-30 minut, aby odpoczęło.
  5. Twaróg utrzyj łyżką lub blenderem z cukrem waniliowym i śmietaną. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój w plasterki.
  6. Naleśniki smaż na suchej patelni lub z niewielką ilością tłuszczu przed pierwszym wylaniem ciasta. Nalewaj po 1 niepełną chochlę i smaż na rumiano z obu stron.
  7. Na mniej zielonej stronie naleśnika rozsmaruj 1 łyżkę twarożku. Pośrodku nałóż 1-2 łyżki dżemu tuskawkowo-rabarbarowego. Zwiń naleśnik tak, żeby dżem był na całej długości.
  8. Gotowe naleśniki udekoruj plasterkami truskawek, wiórkami kokosowymi i suszoną żurawiną. Smacznego!

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *