Bez kategorii | weekendowe gotowanie

Weekendowe gotowanie: Burger, który lubi krówka

Październik 25, 2015

ok1

 

 

 

Dziś w „Weekendowym gotowaniu”, przepis na zdrowe danie wege, dla miłośników „hamburgerów” 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • bułki żytnie lub razoweIMG_0162okv1
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • masło klarowane
  • szczypta soli, troszkę pieprzu cayenne
  • czerwona cebula
  • rukola
  • pomidor
  • sos pomidorowy bądź czosnkowy

WYKONANIE:

  1. Burgery: (a)Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem, oraz  jajkiem. (b)Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i czosnkiem. (c)Rozgrzać patelnię z oliwą, nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki około 3 minut, gdy się zrumieni, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 3-4 minuty.
  2. Przygotowujemy jajko sadzone.
  3. Burgera, jajko układamy na bułce, dodajemy rukole, cebule, plastry pomidora i czosnku.
  4. Dodajemy ulubiony sos.
  5. SMACZNEGO 🙂

Przygotowanie: 15 min-Smażenie: 15min-Gotowe w: 30 minut

 

ok

Only registered users can comment.

  1. Zrobię napewno …wygląda mega apetycznie 🙂 Bułeczka żytnia chyba z Carrefoura – też je lubię:). Czy zamiast masła klarowanego mogę użyć oleju kokosowego ?

Comments are closed.