Coś na ząb

Współczesny Kapitan Planeta- Wegetarianizm

Sierpień 25, 2015
wegetarianizm
wegetarianizm

Ponad 2 tysiące lat temu na subkontynencie indyjskim pojawił się Wegetarianizm. Ten nurt wówczas religijno-mistyczny praktykowany był przez najwybitniejsze postacie. Za prekursorów diety wegetariańskiej uważa się Pitagorasa, który propagował ową kuracje na kontynencie europejskim. Do znanych i lubianych “Jaroszów”, należeli też między innymi: Sokrates, Platon, Leonardo da Vinci, Arthur Schopenhauer i Thomas A. Edison.

Dziś, wśród tak intensywnego przemysłu żywieniowego “Wegetarianizm” czyli świadome wykluczenie mięsa z diety, dla wielu wydaje się niemożliwe.

Tak bardzo przyzwyczailiśmy swoje kubki smakowe do potraw z drobiu, wołowiny, dziczyzny, że nawet nie zastanawiamy się nad inną alternatywą. Mi samej- miłośniczce „tatara”, mimo usilnych starań nie udało się przerzucić  na dietę jarzynową i jedynie ograniczyłam mięsne dania, oraz częściej wybieram ryby.

Jednak warto sprawdzić, czemu najmądrzejsi  ludzie świata, postanowili zostać wegetarianami i dlaczego powinniśmy zaprzyjaźnić się z jarzynami, oraz ograniczyć mięso? Oto 3 najważniejsze powody:

1. Pożeramy ziemie! tak się składa, że  na wyprodukowanie 1 kilograma białka zwierzęcego zużywa się 10 kilogramów białka roślinnego, którym mogłoby się wyżywić wiele osób. Istotny jest również fakt, że aby nakarmić te ogromne stada zwierząt hodowlanych, współcześni rolnicy stosują intensywne metody uprawy ziemi bazujące na dużych dawkach chemii rolnej, znanym wszystkim jako Pestycydy i Nawozy. To powoduje, że zanieczyszczana jest gleba, woda i w kumulacji tego giną gatunki flory i fauny, kurczy się warstwa ozonowa, zagraża nam globalne ocieplenie, umierają oceany.

http://innpoland.pl/117353,farmagedon-to-nie-wizja-przyszlosci-to-tu-i-teraz-jakie-funduje-nam-intensywny-przemysl-zywnosciowy

2.Zabijamy! we współczesnych, zautomatyzowanych rzeźniach nie ma litości.

Nie będę tego opisywać, bo nawet ciężko się o tym piszę. Fragment tego co się dzieje za zamkniętymi drzwiami ubojni znajdziecie tutaj (UWAGA WYMAGA MOCNYCH NERWÓW): https://www.youtube.com/watch?v=_-1xoPP2KV8

3.Marnujemy zdrowie! To, że czerwone mięso równa się cholesterol, to fakt znany wszystkim, ale już mało kto wie, że to również dioksyny, priony, komórki raka, wirusy, pestycydy i antybiotyki. Dzięki czemu zwiększa się ryzyko chorób serca, układu krążenia i innych. Dodatkowo zalegające w jelitach mięso zabiera przestrzeń niezbędnym dla naszego zdrowia bakteriom bytującym w przewodzie pokarmowym.

Tak więc jeżeli nie całkowicie, to chociaż ograniczmy mięso. Dla dobra ludzkości i naszego sumienia!

To jak, zostajemy Wege?

„Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej.”

Albert Einstein (1879-1955)

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *